MENU
responsive design

Waar moet je op letten als je een laptop koopt?

Geplaatst: 1 jaar geleden - Door Eric Landheer

Voor programmeurs en technici klinkt het vast bekend in de oren. Een vriend of kennis is op zoek naar een nieuwe laptop. Hij/zij vraagt jouw hulp bij het uitzoeken van een nieuwe laptop die voldoet aan zijn/haar verwachtingen. Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk ook het prijskaartje. Hoe kies je de beste laptop binnen jouw budget?

Verschillende prijssegmenten

Vanzelfsprekend is iedereen op zoek naar een goede laptop. Maar voor iedereen is de definitie van een goede laptop weer anders. Voor een persoon die louter gebruik maakt van een laptop voor het versturen van e-mails zullen de eisen aan een laptop anders zijn als voor een grafisch ontwerper. Voor het gemak hebben wij een stappenplan uitgewerkt, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Stap 1
Geef jij de voorkeur aan Apple of Windows voor het besturingssysteem? Je kiest voor een Apple laptop als jij bekend bent met macOS (besturingssyteem). Liever een Windows laptop? Klik dan hier voor stap 2.

MacOS staat bekend om het gebruiksgemak. De producten van Apple worden door velen geprezen om het ontwerp van de laptops. Veelal wordt de behuizing van de Macbooks (naam van Apple laptop) gemaakt van aluminium. Het prijskaartje van een MacBook ligt daarom ook significant hoger dan voor Windows laptops, die doorgaans geleverd worden met een plastic behuizing.

MacBook Pro - klik
MacBook Pro. Fraai design. Touchbar. Geschikt voor grafische toepassingen.
€3.729,-

MacBook Air - klik
MacBook Air. Fraai design, lichtgewicht. Enkel een SSD. Geschikt voor school / werk.
€899,-

Toch te prijzig?
Er zijn legio refurbished MacBook-modellen op het internet te vinden. Op Marktplaats zijn ook veel voorbeelden te vinden. Let wel goed op! Voor de nieuwe MacOS-update (Mojave), zullen enkel de modellen uit het najaar van 2012 / voorjaar van 2013 worden ondersteund. Mocht dit een must voor je zijn, controleer het jaartal van uitgave dan alvorens je een deal sluit.

Stap 2
Op zoek naar een budgetlaptop (~€500,- )? Lees dan vooral verder. Heb je iets meer te besteden? Klik dan hier voor stap 3.

Meestal raden wij het kopen van een budgetlaptop af. In dit prijssegment is het vinden van een goede laptop vaak erg lastig. Van een laptop van deze prijs mag je minimaal de eis stellen dat het een full-hd-scherm heeft in combinatie met een SSD (snelle harde schijf). Daarna is het nog de kunst om een vlotte processor uit te zoeken en indien mogelijk een IPS-paneel [link] (anti-reflectie op het scherm). Bekijk onze favorieten:

HP 15-bs190nd - klik
Snelle processor (quadcore i5), SSD. Geen IPS
€899,-

MEDION Akoya s6421b - klik
Vlotte processor, SSD en een 1TB harde schijf. Geen IPS paneel
€450,-

HP Thinbook 14-bp021nd - klik
IPS paneel, SSD, redelijke processor
€519,-

Stap 3
Op zoek naar een laptop uit het middensegment (~€750,-)? Bekijk hieronder onze tips. Net loonsverhoging gehad? Klik dan hier voor stap 4.

Deze prijsklasse dient met enige voorzichtigheid benaderd te worden. Er zijn veel leuke modellen beschikbaar. Helaas zijn er ook budgetlaptops die worden verkocht in deze prijsklasse. Hoe scheiden we het kaf van het koren?

Het uiterlijk van de laptop ligt in deze prijsklasse centraal. In 2011 werden de eerste ultrabooks onthuld. Destijds waren deze modellen echter onbetaalbaar. Mettertijd zijn de modellen ontwikkeld tot volwaardige concurrenten van de lompe laptops. Van modellen in dit prijssegment mag je verwachten dat de laptop een IPS-scherm [link] (anti-reflectief scherm), SSD, (losse) grafische kaart, en een snelle processor (bijv. een i5 of i7 van de 6e of 7e generatie). Heb jij hier geen kaas van gegeten? Wij raden onderstaande laptops aan:

HP Pavilion 15-ck040nd - klik
IPS-paneel, i7 processor, NVIDIA GeForce MX 1150 videokaart, 256GB SSD
€799,-

Lenovo Ideapad 520 - klik
i7 processor, IPS-paneel, SSD
€729,-

Acer Spin 5 SP513-52N-5210 - 2-in-1 Laptop - klik
Lening model. SSD, IPS-paneel (kantelbaar!)
€825,-

Stap 4
Je bent aanbeland bij stap 4. Dat is heel goed nieuws! Dit betekent dat jij een prachtige multimedialaptop kunt kopen, waarop gamen (enigszins..) mogelijk is. Als grafisch ontwerper zul jij vast in je nopjes zijn met een laptop in deze prijsklasse (>€1000,- ).

Van multimedialaptops mag je verwachten dat het bestaat uit de nieuwste hardware. Alle genoemde eisen van bovenstaande stappen moeten aanwezig zijn in een apparaat van dit kaliber. Modellen in deze prijsklasse hebben dus een:

· IPS-scherm
· SSD
· Losse harde schijf (>500GB)
· Grafische kaart (bijv. GTX1050 of GTX1060)
· Een i5 of i7 processor van de 7e generatie
· Strak uiterlijk
· Nadeel: vaak zwaar

Kortom: keuze genoeg. Toch moeite met het vinden van een passende laptop? Bekijk hieronder de beste laptops in dit prijssegment.

MSI GP62M 7RDX-1263NL - klik
Geforce GTX 1050 videokaart, 16GB RAM, 256GB SSD. IPS Scherm. RGB-toetsenbord
€1099,-

Asus ROG Strix GL503VD-FY127T - klik
Geforce GTX 1050 videokaart, 8GB RAM. 128GB SSD
€959,-