MENU
responsive design

Robotisering: zegen of vloek?

Geplaatst: 1 jaar geleden - Door Eric Landheer

De meningen over robotisering en kunstmatige intelligentie zijn erg verdeeld. Er is een grote groep erg blij met de technologische vorderingen. Dit zijn vooral de werkgevers en andere personen wiens leven positief zal worden beïnvloed door de robotisering. Anderzijds is er een grote groep personen die vreest voor het bestaansrecht van zijn/haar beroep. Welke rol gaat robotisering spelen in ons dagelijks leven?

Technologische singulariteit

Technologische singulariteit is een toekomstvisie die voorspelt dat rond het jaar 2045 kunstmatige intelligentie zich op dusdanige manier heeft ontwikkeld, dat het in staat is om zichzelf te verbeteren. Deze aanname is grotendeels gebaseerd op de Wet van Moore.

De wet van Moore is een voorspelling die in 1965 werd gedaan door Gordon Moore, een van de oprichters van Intel. De wet van Moore stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling zich elke twee jaar verdubbelt. In 2006 heeft Moore aangekondigd dat deze wet niet eeuwig geldend zou zijn. Hij noemt nanotechnologie als vervanger van elektronica, maar plaatst daarbij welk kanttekeningen. De gigantische elektronica-industrie is namelijk niet eenvoudig te vervangen.

Implicaties in het dagelijks leven
Momenteel speelt robotisering een grote rol in ieder dagelijks leven. Momenteel staan veel fabrieken waarin westerse producten worden geproduceerd in Azië. De lonen liggen in Azië aanzienlijk lager dan in Europa.

Desalniettemin zijn er enkele bedrijven in Nederland die hun fabrieken weer terughalen naar Nederland. Omdat het runnen van een robot in Europa dezelfde kosten met zich meebrengt als in Azië. Dit wordt reshoring genoemd.

In het dagelijks leven zou dit ten koste kunnen gaan van menselijkheid, (ambachtelijke) kennis en zou het ook kunnen leiden tot vervreemding. Voornamelijk praktisch opgeleiden en ouderen zijn een potentieel slachtoffer van de robotisering, daar zij minder eenvoudig mee kunnen in de ontwikkeling.

Er zijn talloze voorbeelden op te noemen van de robotisering. Neem autonoom rijden. Google rijdt sinds een tijd in de Verenigde Staten al rond met een volledig zelfrijdende auto. Het bedrijf Tesla heeft beloofd om een flinke inhaalslag te maken op het gebied van autonoom rijden. Deze invloeden zouden potentieel alle werknemers bij een transportbedrijf overbodig maken, van de administratie tot de chauffeurs zelf.

Is mijn beroep robotisering-proof?
Met name sociale en creatieve beroepen lopen significant minder risico ten opzichte van administratief en boekhoudkundig personeel.

Bent u arts, psycholoog, docent, fotograaf, schrijver, acteur of verpleegkundige? Dan hoeft u zich de komende jaren absoluut geen zorgen te maken.

Vragen of opmerkingen? Laat het ons hieronder weten.