MENU
responsive design

Kosten van maatwerk websites en/of apps

Geplaatst: 1 jaar geleden - Door Eric Landheer

De eerste vraag die opkomt bij klanten heeft vaker wel dan niet te maken met het kostenplaatje van de website of app die zij graag willen laten bouwen. De (meer)prijs van maatwerk laat mensen vaak kijken of ze water zien branden. Hoe komt het prijsverschil tussen maatwerk en niet-maatwerk producten tot stand? Wanneer kies ik voor een maatwerk website en/of app of kan ik het zelf (laten) bouwen door bijvoorbeeld Wix.com of WordPress?

Wat is maatwerk eigenlijk?

Maatwerk is de volledig naar wens vertaalde bouw van een idee of concept. Bij maatwerk wordt het concept compleet van de grond af aan geprogrammeerd, al dan niet met hulpmiddelen als frameworks (zie dit blogbericht). Maatwerk staat garant aan een persoonlijke aanpak; hier zit ook het fundamentele verschil met niet-maatwerk. Niet-maatwerk levert vaak totaaloplossingen, in de vorm van templates. Deze templates voor apps en/of websites hebben geen unieke uitstraling. Templates worden gebruikt voor meerdere websites en zul je ongetwijfeld vaker tegenkomen. Tenzij zeer accuraat uitgevoerd, oogt een template vrijwel altijd chaotisch en onprofessioneel.

Wanneer kiezen voor maatwerk?
Het is essentieel voor zowel ontwikkelaar als klant om duidelijk in kaart te brengen of zijn idee voldoet aan de criteria van maatwerk. Is jouw antwoord op een van onderstaande vragen een volmondig: “Ja”, dan is maatwerk vaak de beste oplossing.


  1. Moet de website/app toegankelijk zijn van verschillende apparaten en/of browsers?

  2. Moet de website/app een unieke uitstraling hebben die past bij de bedrijfsvoering? Dit geldt voor onder andere kleurgebruik en algehele structuur van de website.

  3. Heeft de website/app koppelingen met externe databronnen? (Denk aan: YouTube, NU.nl, advertenties, rekentools etc).

  4. Is snelheid van de website belangrijk? Maatwerk maakt louter gebruik van middelen die essentieel zijn voor de werking van de applicatie. Dit zorgt voor een snellere website of app.

  5. Hoge vindbaarheid in zoekmachines? Ook de optimalisatie voor de indexatie van zoekmachines als Google of Bing is maatwerk.

Prijsverschil van maatwerk

De prijs van maatwerk voor een app varieert van ~€2500 tot €100.000+. De prijs is puur gebaseerd op het aantal manuren dat wordt besteed aan de bouw van de applicatie.

Vergelijk het met de aanschaf van een auto. Twee gelijkwaardige auto’s kunnen enorm verschillen in prijs door de keuze van extra opties. Helaas treft vergankelijkheid auto’s net als applicaties en websites; deze moeten na verloop van tijd vervangen worden. Nochtans is dit proces wel uit te stellen door goed onderhoud in de nazorgfase.

Benieuwd naar de kosten voor uw concept? Vraag vrijblijvend een offerte aan . Let wel, dit is een grove schatting. Een betere inschatting kunnen wij maken tijdens een persoonlijk gesprek.